موسوی زاده-فلاح | شهرآرانیوز اگر لوازم خانگی تان دچار مشکل شود، احتمالا افزایش قیمتها سبب میشود تا تعمیر آنها را به خرید کالای جدید ترجیح دهید یا اگر برخی موادغذایی مانند گوشت گران شود، ممکن است که سهم آنها را در سبد خانوار کاهش دهید. اما اگر داروی ضروری برای درمان یا شیرخشک برای نوزاد نداشته باشید، نمیتوانید صبر کنید تا چند روز دیگر شیرخشک و دارو در بازار توزیع شود. اکنون چندی است که کمبود شیرخشک به یکی از مشکلات بسیاری از خانوادهها تبدیل شده است، مسئلهای که گفته میشود در قاچاق کالا به کشورهای دیگر ریشه دارد.
همین مسئله سبب شده تا مسئولان تنظیم بازار از افزایش نظارت بر توزیع شیرخشک در مشهد خبر داده و تأکید کنند که بدون هیچ اغماضی با متخلفان برخورد میکنند. در این میان، تولیدکنندگان مدعی اند که قیمت شیرخشک دستوری است و قیمت آن پایین نگه داشته شده است، بنابراین احتمال میرود که این کالا از کشور خارج یا بیش از حد مصرف شود یا وارد صنایع دیگری شود و به دست مصرف کننده واقعی نرسد.
رئیس اداره نظارت و بازرسی جهاد کشاورزی مشهد در گفتگو با شهرآرا از آغاز طرح برخورد با احتکار شیرخشک در مشهد خبر میدهد و میگوید: مقرر شده تا طی گشت مشترک جهادکشاورزی، معاونت غذا و دارو، دانشکده علوم پزشکی و پلیس امنیت روند توزیع شیرخشک در مشهد بررسی و درصورت مشاهده هرگونه تخلف، ازجمله احتکار با افراد خاطی برخورد شود.
سیدعلی اکبر نصری سرآسیا میافزاید: در همین راستا روند توزیع شیرخشک در بازار از مبدأ تا مقصد بررسی میشود. برهمین اساس شرکتهای پخش باید فهرست و میزان شیرخشکهایی را که هر روز به داروخانهها تحویل میدهند، به جهادکشاورزی ارسال کنند. جهادکشاورزی به طور روزانه میزان توزیع و موجودی انبارهای آنها را با هم انطباق میدهد تا میزان ورودی و خروجی شیرخشکها مطابقت داشته باشد. وی ادامه میدهد: از طرف دیگر بر اساس فهرستی که از شرکتهای پخش دریافت کرده ایم به داروخانهها سر میزنیم و روند توزیع را بررسی میکنیم. اگر تخلفی صورت گرفته باشد با آن برخورد میکنیم.
وی بیان میکند: روز گذشته در گشت مشترک بازرسی جهادکشاورزی معاونت غذا و دارو، دانشکده علوم پزشکی و پلیس امنیت و اطلاعات از یک داروخانه ۳۳۱ قوطی شیرخشک ۴۰۰ گرمی و از یک واحد دیگر تعداد ۱۵ قوطی شیرخشک احتکاری کشف شد.
وی با بیان اینکه روند بازرسی از داروخانهها در روزهای آینده ادامه مییابد، میگوید: باتوجه به اینکه امروز در شرایطی قرار داریم که برخی با سوءاستفاده از موقعیت بازار، اقدام به احتکار و عرضه نکردن شیرخشک میکنند، جهادکشاورزی درصدد است تا با به کارگیری بازرسان و همکاری با سایر دستگاهها با بازرسی مستمر از تمام مراکز نگهداری و عرضه شیرخشک با هر فردی که تخلف عدم اعلام موجودی داشته باشد یا اقدام به احتکار کالا کند، برخورد قانونی سختی شود.
مسئول گشت بازرسی تعزیرات حکومتی خراسان رضوی هم در گفتگو با شهرآرا از تشکیل شعبه ویژه برخورد با تخلف در حوزه شیرخشک در این سازمان خبر میدهد و میگوید: با توجه به اهمیت ایجاد آرامش در بازار شیرخشک، تمامی پروندههای تخلف در این حوزه به طور ویژه و خارج از نوبت رسیدگی میشود. همچنین برخورد با تخلفات در این زمینه قاطعانه خواهد بود تا افراد دیگر تمایلی به تکرار چنین تخلفاتی نداشته باشند. مهدی اینانلو میافزاید: شهروندان میتوانند در صورت مشاهده تخلف در این حوزه، موضوع را با بازرسی جهادکشاورزی و تعزیرات حکومتی در میان بگذارند تا به سرعت به تخلف احتمالی رسیدگی شود.
آن روی سکه، اما برخی داروخانهها از تزریق قطره چکانی شیرخشک و همچنین استقبال نکردن داروخانه داران برای توزیع این کالا به دلیل دردسرهای ثبت آن در سامانه و... میگویند. رئیس انجمن داروسازان خراسان رضوی با اشاره به اینکه توزیع شرکتها در حد ۱۲ عدد تا یک کارتن شیرخشک به داروخانه هاست، میگوید: با این میزان توزیع اندک شیرخشک، این محصول در همان ساعتهای اول تمام میشود و بعید است که در داروخانهها احتکار صورت بگیرد.
سیدعلی جعفرنژاد میگوید: با توجه به طرح ثبت کدملی خریدار در سامانه، این موضوع وقت و نیروی داروخانهها را میگیرد، از طرفی داروخانهها بیشتر نقش توزیع کننده دارند و سودی برای آنها ندارد، به همین دلیل بسیاری از آنها راغب به توزیع شیرخشک نیستند.
او ادامه میدهد: به عنوان مثال یک قوطی شیرخشک یارانهای در اینجا حدود ۷۰ هزارتومان و در آن سوی مرزها تا ۵۰۰ هزارتومان فروخته میشود. همین تفاوت قیمت شیرخشک در داخل و خارج سبب افزایش جذابیت قاچاق شیرخشک میشود و طرح عرضه شیرخشک با کدملی، برای جلوگیری از قاچاق کالا توسط خریداران است.
مسئول فنی یکی از داروخانهها در مشهد و عضو سابق هیئت مدیره انجمن داروسازان استان نیز در گفتگو با شهرآرا از کاهش جذابیت توزیع دارو برای داروخانهها به دلیل مشکلات ثبت کدملی در سامانه میگوید و تأکید میکند که احتکار در حوزه توزیع داروخانهای دور از انتظار است، اما اگر وجود داشته باشد حتما با آن باید برخورد شود. محسن نجفی میافزاید: باوجوداین با توجه به تزریق قطره چکانی شیرخشک و کاهش تولید در بسیاری از کارخانهها و به دنبال آن شرکتهای پخش، میزان شیرخشک در سطح داروخانهها بسیار کم است و احتکار آن بعید به نظر میرسد.